- 17/02/2021
- Yayınlayan: Mert Karakurt
- Kategori: Haberler
Sprey Poliüre, A komponenti prepolimer MDI lardan B komponenti amin ve polieter aminlerden oluşan, çok yüksek mekanik ve kimyasal dayanıma sahip, çok hızlı kürleşebilen bir kaplama ve yalıtım malzemesidir. Kullanılan MDI ın aromatik veya alifatik olmasına bağlı olarak iki tipi vardır ve bugün piyasada kullanılan poliürelerin büyük bir kısmı aromatik poliüredir.
İlk püskürtülebilir poliüreler piyasaya 1980 lerin sonlarında taşınabilir ve ticari açıdan kolay bulunabilir ekipmanlar kullanılarak uygulanabilen çok komponentli kaplama sistemleri olarak çıkmıştır.
Kullanılan formülasyon ve uygulamalar sayesinde poliüreler, birkaç saniye içinde hammaddenin ürüne ve hizmete dönüştüğü sistemlerdir.
Günümüzde Poliürenin çok farklı uygulamaları yüksek basınçlı sprey makineleri ile başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bu makinelerden beklenen performans komponentleri 160-170bar basınçlara ve 70-80 derece sıcaklıklara ulaştırabilmesidir.
Poliüre kaplamalar genellikle beton ve çelik yüzeylerin korozyon ve aşınmaya karşı korunması için uygulanmaktadır. Bunun yanında kamyon-kamyonet kasa zeminlerinde, ticari araç iç kısım kaplamasında, açık hava mobilyalarında, yükleme rampalarının kaplanmasında, havuz izolasyon ve kaplamasında, inşaat temellerinin bohçalanmasında, binek hayvan karavanlarının zemininde, çıplak ya da sprey köpük ile izole edilmiş sanayi tipi boruların aşınmaya karşı kaplanmasında ve arıtma tesisi tanklarının izolasyonunda da poliüre kullanılmaktadır.
Çok yüksek fiziksel ve kimyasal mukavemete sahip olan bu kaplama endüstriyel zeminlerde de kolaylıkla kullanılabilmektedir.
Polyamin 106 %100 saf poliüre sisteminin fiziksel özellikleri:
Kürlenmiş filmin özelliği Test Metodu Değer
Shore A Sertliği 91
Shore D Sertliği 43
Gerilme Dayanımı (MPa) D 53504 14,5
Kenar Yırtılması (N/mm) D 53515 59,8
Köşe Yırtılması (N/mm) D 53507 30,3
Uzama (%) D 53504 350
Aşınma Direnci ( mg wt loss ) 1000 devirde 100 mg dan az
Jel Zamanı (saniye) 3
Kürlenme Zamanı (saniye) 5
Geleneksel sistemlerle karşılaştırıldığında poliürenin hızlı kürlenme özelliği, uygulayıcı ve nihai kullanıcılar için tercih sebebi oluşturmaktadır.
Geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmaları için 2000 yılında Polyurea Development Association (PDA) adı altında bir dernek kurulmuştur. Bu dernek hammadde sağlayıcılarından sistem geliştiricilere, ekipman sağlayıcılarından müteahhitlere, nihai kullanıcılardan danışmanlara kadar poliürenin her oluşumunun içinde bulunan önde gelen kişi ve şirketlerce kurulmuştur.